Svalovec špirálový

Svalovec špirálový je mimoriadne nebezpečný parazit spôsobujúci ochorenie, ktoré sa nazýva trichinelóza. Najčastejšie sa tento cudzopasník vyskytuje u ošípaných , potkanov myší, líšok, psov, mačiek  a bohužiaľ prenosom cez potravinový reťazec aj u človeka (v jednom kilograme nakazeného mäsa môže byť až milión lariev zapúzdrených v obale z vápenatých solí). Je dlhý 1,5-4 mm Nákaza najčastejšie vzniká pri jedení polosurového bravčového mäsa, v ktorom sú zapuzdrené larvy. Zdrojom nákazy však môže byť aj nedostatočne tepelne upravené diviačie a medvedie mäso.
 

Zdrojom nákazy môže byť aj nedostatočne tepelne upravené diviačie mäso
 
Symptómy ochorenia
Medzi hlavné symptómy ochorenia patrí nevoľnosť, hnačky, únava, vysoké teploty a bolesti brucha. Neskôr sa pridružia bolesti hlavy, zimnica, kašeľ, opuchy očí, bolesti kĺbov a svalov, svrbenie kože, ekzémy a veľký smäd. Ak je infekcia rozsiahla, pacienti môžu mať problémy s koordináciou pohybov a dýchacie resp. srdcové ťažkosti a rezavé bolesti svalstva. Priebeh ochorenia závisí od množstva lariev usadených vo svaloch. Ak sa premnoží vyvoláva vo svaloch prudké bolesti končiace sa smrťou. Podľa intenzity nákazy je asi štvrtina prípadov smrteľná. Literatúra uvádza, že ak nakazený prežije prvé 4 týždne, nebezpečenstvo mu už nehrozí (larvy sú už zapúzdrené vo svaloch).
 
V prípade miernych infekcií väčšina symptómov ustúpi v priebehu niekoľkých mesiacov. Únava, celková slabosť s hnačky môžu však pretrvávať mesiace.
 
Prvé symptómy sa obyčajne objavia 1 až 2 dni po nakazení. Dalšie sa pridávajú obyčajne 2-8 týždňov po konzumácii kontaminovaného mäsa. Pri miernejších formách ochorenia často nedôjde ani k diagnostikovaniu infekcie, zdravotné ťažkosti sa obyčajne pripíšu chrípke resp. iným bežných ochoreniam.
 
Ochorenie je neprenosné a diagnostikuje sa krvnými testmi resp. biopsiou svalov. Ochorenie je možné úspešne liečiť ak sa zachytí včas.
 
Jedinou účinnou prevenciou je konzumácia dostatočne tepelne upraveného (uvareného resp. prepečeného) mäsa. Údenie, sušenie resp. iné formy konzervovania mäsa parazita nezničia.